A vajDasági geneRáció című kötet

A vajDasági geneRáció

Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete

vajDasági geneRáció

A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete (VMDOK) egy olyan gyűjteményt ajánl az Olvasó, a vajdasági magyar tudományossággal foglalkozó, tudományosság iránt érdeklődő nyilvánosság figyelmébe, amelyben a vajdasági magyar doktoranduszok mutatkoznak be.

A különböző tudományterületeket, tudomány- és művészeti ágakat képviselő szereplők a közvélemény figyelmét szeretnék felkelteni; a vajDasági geneRáció a vajdasági magyar közösség számára nélkülözhetetlen értelmiségi és technokrata réteg, az utánpótlás, akik tudására közösségünknek nagy szüksége van.

A fiatalok nagyon nehezen tudnak kibontakozni, nincs az akadémiai közösség részéről megfelelő fogadókészség, ezért meg kell próbálni „leépíteni a falakat”, növelni az átjárhatóságot elsősorban a magyarországi (külföldi) és szerbiai rendszerek között.

A vajdasági magyar doktoranduszok és fiatal kutatók az info@vmdok.org.rs címre küldhetik el új bemutatkozóikat, illetve módosításaikat.

Takács Zoltán: Mit tudunk a vajdasági magyar doktoranduszokról?

Takács Zoltán: Mit tudunk a vajdasági magyar doktoranduszokról?
A tanulmány a vajdasági magyar doktoranduszok aktuális helyzetének, karrierlehetőségeinek és mobilitási pályájának kérdésével foglalkozik. Előzetes megállapításként ki kell hangsúlyozni, hogy az elmúlt két évtized történéseinek eredményeként, markáns „generációs árok” jelenik meg a vajdasági magyar tudós elit körében.

Takács Zoltán, Novák Anikó: Tudományos utánpótlás Vajdaságban

Takács Zoltán, Novák Anikó: Tudományos utánpótlás Vajdaságban
Tanulmányunkban a vajdasági magyar tudományosság aktuális helyzetét szeretnénk bemutatni. Általánosságban, tudományterületek szerint számszerűsítve és egy korábbi kutatási projekt (Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégium Budapest) kataszteri munkájának összegzésével próbálunk számot vetni a teljes vajdasági magyar tudományos elitről fokozott figyelemmel kísérve a fiatal doktoranduszokat és kutatókat.

Ágyas Réka, Novák Anikó, Rózsa Rita: Pillanatfelvétel a vajdasági magyar doktoranduszokról

Ágyas Réka, Novák Anikó, Rózsa Rita: Pillanatfelvétel a vajdasági magyar doktoranduszokról
Az Aranymetszés 2013 – Kárpát-medencei doktorandusz életpálya-vizsgálat a Magyar Tudományos Akadémia DOMUS programja keretében valósult meg magyar nemzetiségű doktoranduszok körében Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában és Szerbiában a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete, a Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetsége, a TéKa Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása, valamint a Momentum Doctorandus Kárpátaljai Magyar Doktoranduszok Szervezete együttműködésével.

Ágyas Réka: Vajdasági utópia? A vajDasági geneRáció véleménye a vajdasági magyar tudományos életről

Ágyas Réka: Vajdasági utópia? A vajDasági geneRáció véleménye a vajdasági magyar tudományos életről
A vajdasági fiatal kutatók, doktoranduszok és doktori fokozattal rendelkezők gondolatai a vajdasági magyar tudományos életről, illetve a tudományos utánpótlásról optimistának tekinthetők. Meglátásuk szerint észlelhetőek a törekvések a tudományos élet fellendítésére a Vajdaságban is, azonban a szerkezeti problémákat nem képes megoldani a feltörekvő értelmiség. Ebben a harcban mindenképp segítségre lesz szükségük a fiatal kutatóknak.

Támogatóink

Az oldal motorja Tempera & WordPress.